Tiedot

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI

Leipäjonoballadi

Perjantai 12.4. klo 19.00

Kesto: noin 2 h (väliaika)

Esityspaikka: Kaupunginteatteri

ActIn kevätmenu 2019: alkupalaksi nyrkkirieskaa, pääruuaksi kuviteltu sika ja jälkiruuaksi kaksi valekilpikonnaa. Hengen ravinnoksi niukkuuden filosofia: joka luopuu, se vapautuu.

Leipäjonoballadi on kavalkadi kuvia ja tarinoita köyhyydestä ja nälästä, osattomuudesta ja selviytymisestä. Jos ihminen ei tule nähdyksi, kuulluksi, arvostetuksi – lakkaako hän olemasta? Jos raha ei riitä edes hallituksen suosittamaan silakkaan, millaiset ovat vajaaravinnon fyysiset ja moraaliset vaikutukset?

”Evolutiiviselta kannalta paasto on elävälle organismille yhtä luonnollinen olotila kuin normaaliravitsemuskin.”

”Minun on nälkä.”
”Minä näen tästä paperista, että ei ole.”

Leipäjonoballadi on absurdi todellisuuden kuvaus – ei kuitenkaan lähelläkään sitä, miten absurdia oikea elämä on.

Käsikirjoitus: E. L. Karhu
Ohjaus: Ida Teeri
Lavalla: Elisa Raiskio, Iiro Lalu, Katja Haapalainen, Maisa Aaltonen, Mari Tentke, Mitja Hokkanen, Veera Lehtonen, Masi Kähkönen

Musiikki: Eetu Hannelin
Valot: Jani Levy
Lavastus: Masi Kähkönen, Henry Hiltunen, työryhmä
Puvut: Pia Kärkkäinen
Tuotanto: Mitja Hokkanen
Markkinointi: Mia Rouvinen


Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi

Juoppohullun Päiväkirja

Perjantai 12.4. klo 19.00

Kesto: noin 2 h 15 min (väliaika)

Esityspaikka: Nuijamies

Juha Berg on kolmekymppinen mies, jonka lempiasioita elämässä ovat raju ryyppääminen, irtosuhteet sekä lähes psykoottinen riehuminen. Viinanhuuruinen elämä saa kuitenkin uuden suunnan, kun hän tapaa AA-kerhon vetäjän Tiinan johon kiihkeästi rakastuu. Vanhat ryyppykaverit, ystävänsä menettämisestä mustasukkainen Kristian sekä saksalaiseen erotiikkaan perehtynyt Mikael tekevät kaikkensa saadakseen Juhan takaisin juopporemmiinsä. Panokset kovenevat ja Juhan on lopulta tehtävä valintoja… Juha Vuorisen samannimiseen kulttiklassikkoon perustuva Olli-Matti Oinosen sovittama näytelmä kertoo episodimaisesti, kuinka päähenkilömme ajautuu mitä erikoislaatuisimpiin tilanteisiin rajun päihteidenkäytön siivittämänä. Näytelmä juoksuttaa lavalle revyy-tyyliin yli 30 toinen toistaan herkullisempia henkilöhahmoa, joista jokaisella on lusikkansa sopassa Juhan kamppailussa orastavan raitistumisen ja vanhan viinanhuuruisen elämäntyylin välillä. Yhtä aikaa traaginen, koominen ja kaunistelematon kuvaus juopporetkun antisankarimme uskomattomasta arjesta on nähtävä.


Ilves-teatteri

Estradi

Lauantai 13.4. klo 9.00

Kesto: noin 2 h 15 min (väliaika)

Esityspaikka: Kaupunginteatteri

Katseesta se kaikki alkoi; se porasi läpi niin, että vatsaan sattui. Näetkö, mitä olen imenyt juuristoni kautta? Entä missä vaiheessa mäenlaskua hukkasin kaikki muut? Mullasta ponnistaa tarkkaavainen silmäpari ja lihansyöjäkasvilla on nälkä. Jossain vaiheessa meidät puetaan loistoon; ruumiit riisutaan ja persoonat peitetään. Mistä asioista kannattaa puhua kuppiin? Entä ketä sinä katsot? Estradi on vapaa.


Joensuun ylioppilasteatteri

Aikahyppy

Lauantai 13.4. klo 10.00

Kesto: noin 1 h

Esityspaikka: Nuijamies

Saunapalosta alkaa sekavahko seikkailu ajasta ja paikasta toiseen. Tulipalo on estettävä, tai ainakin hankittava vakuutus, mutta ajan virkavallalla on näppinsä pelissä. Viekö boombox tähtikaaren taa vai haistelemaan historian havinaa? Sen päätätte te! Aikahyppy on interaktiivinen kesäkomedia aika-avaruusjatkumoista ja kotivakuutuksen tärkeydestä.


Turun ylioppilasteatteri

Nälkätaiteilija / Läsnismusikaali

Lauantai 13.4. klo 11.00

Kesto: noin 2 h 45 min (2 väliaikaa, yht. 45 min sisältyy kestoon)

Esityspaikka: Kehruuhuone

Turun ylioppilasteatteri täyttää vuonna 2019 60 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi TYT järjesti maaliskuussa 2019 kolmen produktion ÄN YY TEE TYT! -teatterifestivaalin, jossa teatterin jäsenet pääsivät toteuttamaan omia produktioitaan. Näistä produktioista kaksi nähdään nyt myös SYTY-festivaaleilla.

NÄLKÄTAITEILIJA
Nälkätaiteilija on railakkaan melankolinen esitys, joka neljän näyttelijän voimin läjähtää vasten katsojan kasvoja kuin vienosti homeelta haiskahtava hansikas; haastaen, inhottaen, ja kenties hieman huvittaenkin. Näytelmä perustuu Franz Kafkan saman nimiseen novelliin, ja nauraa elämän luontaiselle kyvylle tehdä narreja niistä, joiden pyrkimykset ovat ylevät. Tämä on tarina vapaudesta, taiteilijasta ja taiteilijan nälästä, sekä ennen kaikkea tietenkin Nälkätaiteilijasta.

Ohjaus: Helka Ermala
Käsikirjoitus: Olavi Ermala
Lavalla: Olavi Ermala, Nuppu Ervasti, Joona Pyökki, Jere Rostedt
Äänisuunnittelu: Helka Ermala ja työryhmä
Valosuunnittelu: Jouni Kekkonen ja Helka Ermala
Lavastus ja puvustus: Kanerva Pärnänen

LÄSNISMUSIKAALI
Läsnismusikaali on syntynyt Turun ylioppilasteatterin rakastetun improvisaatioryhmä Läsnäolopakon intohimosta improlauluun. Nämä riemastuttavat verbaaliakrobaatit loihtivat näyttämölle tunnetuista musikaaleista inspiroituneen maailman – täysin improvisoiden yleisön ehdottamasta aiheesta! Luvassa on aimoannos huumoria sekä kattaus unohtumattomia musikaalikohtauksia aina rakkausduetoista suuriin tanssikohtauksiin. Vuodesta 2012 aktiivisesti toiminut improvisaatioryhmä on kerryttänyt taitojaan vuosien varrella ja hioutunut ammattitason viihderyhmäksi.

Lavalla: Miretta Kujamäki, Alina Kilpinen, Kaisa Suokas, Vehka Liimatainen, Antti Ainola, Ville Pakarinen, Pasi Toivanen
Musiikki: Antti Ainola / Vehka Liimatainen
Äänisuunnittelu: Ilmari Aitoaho
Valosuunnittelu: Anniina Salminen ja Riina Piekkala Terveisin: Turun ylioppilasteatteri


Kellariteatteri

SATTUMIA

Lauantai 13.4. klo 11.00

Kesto: noin 2 h 30 min (väliaika)

Esityspaikka: Musiikkiopisto

SATTUMIA on absurdi komedia vallankumouksista, jotka epäonnistuvat. Se on esitys merkityksistä ja merkityksettömyydestä, vapauden kaihosta, rohkeudesta sekä ajasta, joka kiitää ohitsemme. Samalla se on ylistyslaulu sivistykselle, jatkuvalle muutokselle ja tottelemattomuudelle. Esitys on omistettu historian saatossa taistelussa menehtyneille anarkisteille, jotka antoivat kaikkensa, että tästä maailmasta tulisi meille kaikille parempi paikka elää. Elää ja kuolla. Ja elää.


Lapin ylioppilasteatteri

Aika Hauska Masennusnäytelmä

Lauantai 13.4.klo 13.30

Kesto: noin 1 h 45 min

Esityspaikka: Kaupunginteatteri

Nämä ovat vakavia asioita, eikä näille saa nauraa. Paitsi että saa. Vuoden näyttämötaidetekona Rovaniemellä palkittu teos ottaa niskalenkin masennuksesta. ”Aika hauska masennusnäytelmä” kertoo siitä, kun masennus on johdattanut kantajansa niin typeriin, kamaliin tai epäinhimillisiin tilanteisiin, ettei ole kuin voinut nauraa. Jos ei silloin niin ainakin jälkikäteen. Edes vähän. Todellisten ihmisten kokemuksista ja haastatteluista on puristettu tarina, jossa joukko ihmisiä etsii vastauksia kysymyksiin, miten postin voi avata, millä pääsee terapeuteista eroon ja mikä se vakava masennus oikeastaan on. Ja perseestähän se on, mutta se ei hallitse meitä. Eihän?


Tampereen ylioppilasteatteri

NÄLKÄ – Musiikillinen aikamatka Suuriin kuolonvuosiin

Lauantai 13.4. klo 14.00

Kesto: noin 2 h 10 min (väliaika)

Esityspaikka: Nuijamies

”Ei halla takaisin tuo viljaamme Vain pienen hetken me luontoa lainaamme Ei helvetti, miten tästä selviämme” NÄLKÄ on työryhmälähtöisesti valmistunut musiikillinen aikamatka Suuriin kuolonvuosiin 1695-1697. Suomen historian pahimmassa väestökatastrofissa kuoli nälkään ja tauteihin lähes kolmannes maan väestöstä. NÄLKÄ pureutuu kuolonvuosien syihin, seurauksiin ja perintöön peilaten samalla tämän päivän Suomea. Episodimaisesti etenevä NÄLKÄ seuraa Suurten Kuolonvuosien kolmen vuoden aikajännettä leikitellen erilaisilla näkökulmilla ja tyylilajeilla.

Käsikirjoitus ja musiikki: työryhmä

Ohjaus ja esitysdramaturgia: Paula Sillman

Musiikkidramaturgia: Patrik Kivinen

Apulaisohjaus: Janita Hakanen

Liikeohjaus ja koreografiat: Riikka Nyrhilä

Taustatutkimus: Ilona Vuori

Visualisti: Laura Kuronen

Valosuunnittelu: Heikki Tavilampi

Graafinen suunnittelu: Katja Malinen

Tuotanto: Tanja Kiiski ja Miika Ruokokoski

Valokuvat: Tero Kairento

Näyttämöllä: Sari Degerlund, Lauri Kallio, Janne Karjalainen, Maria Koivukari, Laura Koskela, Roosa Leivo, Laura Mäkinen, Ella Pitkänen, Jetro Sukkela, Niklas Söderström, Niko Tahvola


Ylioppilasteatteri

Kuningas patu Lear – Nyt helvetin iso patu murtuu

Lauantai 13.4. klo 17.00

Kesto: noin 2 h (väliaika)

Esityspaikka: Musiikkiopisto

Esitys tyttäristä ja isistä, patusta sisälläni ja niellystä vallasta. Tapahtuu ajassa, jossa patsaita viedään jo pois, mutta patu lymyilee yhä meissä. Kuningas patu Lear tutkii maskuliinisen vallan murentumia ekologisen kriisin keskellä. Syntyy kuningasleikki, rankainen rituaali, jossa narrit riivaa, kun myrsky yltyy ja Cordelia on vähän väsynyt.


Oulun ylioppilasteatteri

Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017

Lauantai 13.4. klo 18.00

Kesto: noin 45 min

Esityspaikka: Kaupunginteatteri

Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017 on kutkuttavaa dialogia sisältävä absurdi katsahdus kahden miehen päivään. Miesten tulee valita novelli kustantajalle iltaan mennessä, mutta henkilökohtaiset ongelmat, kalastus, rahan puute ja unet tulevat kuitenkin väliin. Näytelmä on tarina yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017 -näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Sipola ja toinen pääosaesiintyjä Aleksi Lappalainen ovat luoneet Etsivä Koistinen -Youtube-sarjan, jonka pohjalta tuotettu monitaiteellinen teatteriperformanssi herätti suurta kiinnostusta Suomen ylioppilasteatterifestivaalilla Porissa 2017. ”Oulun Ylioppilasteatterissa toteuttaa itseään kaksi monilahjakasta nuorta miestä, joiden tekosissa alkaa olla legendaarisen sisäpiirin ilmiön ainekset. Käsikirjoittajalla ja ohjaajalla Matti Sipolalla on ihan omintakeinen draamallinen estetiikkansa.” ”Absurdismin uusi tuleminen on oikein tervetullutta ylioppilasteatterin vapaalle näyttämölle.” Eeva Kauppinen, Toinen näytös 2/2018

Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Sipola Tuotanto/OYT: Ari-Matti Lappalainen

Puvustus, lavastus ja tarpeisto: Minna Taipale

Valosuunnittelu- ja ajo: Jake Ronimus

Musiikki ja äänisuunnittelu: Aleksi Lappalainen

Ääniajo: Henni Saaranen

Kuvat: Aleksi Lappalainen, Ari-Matti Lappalainen ja Matti Sipola

Juliste, käsiohjelma ja videot: Aleksi Lappalainen

Lavalla: Aleksi Lappalainen ja Matti Sipola


Kuopion ylioppilasteatteri

Kultainen vasikka

Lauantai 13.4. klo 17.00

Kesto: noin 1 h 50 min (väliaika)

Esityspaikka: Kehruuhuone

“Haa rahaa, aina rahaa, siitä aina on kysymys! Rahanvalta, se rahanvalta, hulluiksi se ihmiset tekee! “

Kuopiolaisen näytelmäkirjailija Maria Jotunin klassikkonäytelmä, jossa pyöritellään rikkauden ja rakkauden kysymyksiä. Rahalla saa aina rakkautta, mutta rakkaudella huonosti rahaa.


Jyväskylän ylioppilasteatteri

Broken Heart Story

Lauantai 13.4. ko 19.00

Kesto: noin 2 h (väliaika)

Esityspaikka: Nuijamies

Broken Heart Story on ajassa ja paikassa risteilevä tarina katoamisesta ja löytymisestä. Se on unenomainen kertomus kunnianhimosta, luomisvoimasta ja tuhosta. Pirstaleita poliittisesta kirjailijasta, joka haluaa kirjoittaa kuolemasta ja kapitalismista, mutta ajaa Pretty Womaniin hullaantuneen sielunsa pakomatkalle. Mutta voiko ilman sielua tuntea ja luoda mitään? Selviääkö sielu ilman, että joku pitää sen jalat maassa? Riku Suonion ohjauksessa kyynisen kirjailijan ja huithapelin sielun tarina avautuu Jyväskylän Ylioppilasteatterin näyttämölle yhtä aikaa nyrjähtäneenä ja hupsuttelevana. Näytelmän synkän pinnan alla kuplii hykerryttävä huumori. Tarina vilisee kummallisia hahmoja, ja luisuu absurdista kauhusta karnevalistiseen iloitteluun. Käsikirjoitus: Saara Turunen, Kuva: Markus Markamo.


Studentteatern i Åbo

Hamlet

Sunnuntai 14.4. klo 10.00

Kesto: noin 2 h 45 min (väliaika)

Esityspaikka: Kehruuhuone

”10 studerande, 1 scen och Hamlet.

Studentteatern i Åbo har valt att sätta upp Hamlet, klassikern som aldrig går ur mode. Och varför går den inte ur mode? Därför för att relationer människor emellan kommer att finnas så länge vi finns och vi kommer alltid att reflektera oss själva i varandra.

-Hamlet, du har förgått dig mot din far.

-Mor, du har förgått dig mot min far.

Har du någonsin velat hämnas? Hamlet vill. Han vill hämnas för han vet inte hur han ska kunna förlåta. Hamlets far har dött och hans mor har gift sig med dennes bror som tagit tronen. Hamlet försöker förstå hur det har blivit så fel. Ju mer Hamlet frågar sig detta desto mer vriden verkar världen. Hur ska han kunna förlåta sin mor, sin farbror, hela världen?

Eller borde han bara dö?

Det är frågan: Hämnas, förlåta eller dö?”


Porin ylioppilasteatteri

Noitametsä

Sunnuntai 14.4. klo 11.00

Kesto: noin 1 h

Esityspaikka: Nuijamies

”Kaikki mikä kohta tapahtuu, on tapahtunut jo”

Porin Ylippilasteatterin 10-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen esitys on dramatisointi Runar Schildtin novellista Noitametsä. Tämä suomenruotsalaisen kirjallisuuden unohdettu helmi nähdään lavalla suomenkielisenä kantaesityksenä. Kirjailijan työn onnesta, katkeruudesta ja piinasta kertovaa tekstiä katsotaan Ylioppilasteatterin tulkinnassa nykyajasta käsin. Taitelijaproblematiikan ohella esityksen keskiössä on rakastamisen ja rakkauden vastaanottamisen haastavuus koko ajan monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa ja jatkuvaan katsottuna olemiseen ja toisten katseluun perustuvassa kulttuurissa. Tyylilajiltaan esitys on aikuisten kuvaelma, fyysinen teatterileikki, jossa elämän tragiikkaa värittää myös absurdi huumori.

Dramatisointi ja ohjaus: Kaarlo Kankaanpää

Esiintyjät: Eliina Hakala, Jenna Hietavirta, Tommi Katajisto, Juha Loukkalahti, Janika Regelin.